PREVIEW: Prichádza jeden z najdôležitejších zápasov v histórii Podbrezovej

Jeden z najdôležitejších zápasov vo viac ako storočnej histórii FK Železiarne Podbrezová je tu. V stredu o 18:00 má výkop odvetné stretnutie semifinále Slovnaft Cupu proti Trnave.

Podbrezová momentálne nezbiera ideálne výsledky, ale streda bude niečo úplne iné. Je pravdou, že Trnave sme v nedeľu podľahli 0:2, avšak momentálne nás viac zaujímavá pohárová situácia. Aj tá hrá v prospech Spartaka, keďže úvodný duel na štadióne Antona Malatinského vyhral tesne 1:0 po góle Procházku. Stále je však všetko v našich rukách a šanca na postup je veľmi reálna.

Pred duelom v malom Ríme sme počas piatich duelov strelili až 31 gólov, čo sa predtým nikomu nepodarilo. Postupne sme vyradili Tatran Čierny Balog (12:0), Hamšík Academy Banská Bystrica (4:1), Slavoj Trebišov (9:0), Zlaté Moravce (3:1) a Slovan Bratislava (3:1). 

Pre Podbrezovú to stále môže byť historická sezóna. Klub z Horehronia druhý raz postúpil do semifinále Slovnaft Cupu, čím vyrovnal svoje maximum a naďalej živí šancu na finále.

Okrem toho druhý raz po sebe postúpil do prvej šestky, to sa podarilo iba piatim ďalším klubom. Odkedy prišiel tréner Roman Skuhravý, tak Podbrezová najskôr postúpila z 2. ligy do Niké ligy, okamžite v pozícii nováčika skončila na štvrtom mieste.

Za posledných 15 rokoch sa štyrikrát stalo, aby sme sa v dvoch súťažných stretnutiach po sebe stretli s rovnakým súperom, aj keď dva razy išlo o zápolenia proti béčku a áčka Žiliny, resp. Slovana. V roku 2009 sme sa stretli proti Prievidzi a na jeseň 2023 zas dvakrát cestovali do Zlatých Moraviec.

Vzájomné zápasy v pohári

Proti Trnave sa v tomto tisícročí postavili futbalisti Podbrezovej celkovo 27-krát, takže tentoraz pôjde o 28. meranie síl. Až v 23 prípadoch to bolo v rámci najvyššej súťaže. Dvakrát v 2. lige a dva razy v rámci pohárovej súťaže a práve na tieto štyri stretnutia sa trochu zameriame.

Ešte predtým dodáme, že v druhej najvyššej súťaži odohrali „Železiari“ aj päť duelov s béčkom Trnavy. Áčko Spartaka a Podbrezová nastúpili v 2. lige spoločne počas ročníka 2001/02, kedy mal v dvojzápase navrch náš súper a dva razy uspel (0:1, 0:4). Z prvého miesta sa vrátil do najvyššej súťaže.

Výmena strán počas rozstrelu

Mnohí fanúšikovia si ale určite spomenú na to, ako sme 26. októbra 2021 hostili Trnavu v 4. kole Slovnaft Cupu. Počas našej postupovej sezóny 2021/22 to bol nesmierne dramatický zápas. Skóre v ňom otvoril už v prvej minúte Bukata a v deviatej zvýšil Grič.

Hneď po zmene strán ale znížil Godál, asistoval mu Galčík a táto dvojica si spoluprácu zopakovala aj v 82. minúte, to už na ihrisku nebol vylúčený Trajkovski. Záverečný tlak víťaznú otočku nepriniesol, a tak nasledovali penalty. Hráči už pred nimi hovorili rozhodcovi, že na jednej strane ihriska je biely bod dosť rozbitý, avšak hod mincou vybral práve tú stranu.

V prvých troch sériách sa nepomýlil ani jeden zo šestice Godál, Bukata, Galčík, Savvidis, Bartoš a Cabral, avšak na začiatku štvrtej neuspel Kukoľ, a tak mohol Grič poslať Spartak do vedenia. To sa mu nepodarilo, keďže na ťažkom teréne sa mu lopta odrazila a zamierila vysoko nad. V tom momente si rozhodca Ziemba uvedomil, že naozaj bude dobrý nápad, aby sa kopala na druhej strane, takže nastal kuriózny moment, teda zmena strán uprostred rozstrelu.

Zdalo sa ale, že tímom to nijako neprekážalo, keďže aj ďalšie tri série boli stopercentné. Sieť rozvlnili Kováčik, Vlasko, Grendel, Dele, Pavúk aj Boateng. Podbrezovej sa osudnou stala ôsma séria, keďže Paraj neuspel a Trnavu poslal ďalej Tumma. V tom stretnutí ale podali zverenci trénera Skuhravého skvelý výkon a boli veľmi blízko k prekvapeniu.

Keď v drese Trnavy rozhodol Grendel

Erik Grendel zanechal svoju nezmazateľnú stopu aj v Podbrezovej, ale ešte predtým nastupoval za Slovan či Trnavu a tú poslal 16. novembra 2018 do štvrťfinále, keďže v osemfinálovom stretnutí na Horehroní uspel Spartak 2:0. Bývalý záložník sa presadil v šiestej minúte, poistku pridal Yilmaz a duel skončil výsledkom 0:2 z nášho pohľadu. Červenú kartu ešte videl Michal Breznanik.

Dôležité informácie a pokyny

Keďže o stredajší pohárový zápas proti Trnave je veľký záujem, máme pre fanúšikov a divákov dôležité upozornenia.

  • Stretnutie má výkop o 18:00
  • Prosíme divákov, aby prišli do Zelpo Areny v dostatočnom predstihu, aby sa vyhli možným zdržaniam, keďže očakávame vyšší počet návštevníkov zápasu
  • Parkovať sa bude dať na troch hlavných parkoviskách – pri personálnom oddelení ŽP/pred vstupom do Železiarní Podbrezová, pri vlakovej stanici a v areáli Základnej školy Kláry Jarunkovej
  • Vstupenky v deň zápasu sa budú predávať dve hodiny pred začiatkom stretnutia, takisto v pokladni na kúpalisku
  • Upozorňujeme ale, že sa rýchlo míňajú, preto vám odporúčame zakúpiť si ich cez internetový predaj prostredníctvom Ticketlive, link nájdete nižšie
  • Pripravené pre vás budú bufety či fanshop
  • Tešíme sa, ako spoločne vytvoríme pre našich hráčov skvelú atmosféru

Vstupenky zakúpite kliknutím na tento odkaz.

Tombola

Na stredu sme si pre vás pripravili aj bohatú tombolu, pretože výnimočný zápas si zaslúži aj bohatú tombolu, do ktorej venovali ceny naši partneri. Preto si rozhodne vo fanshope zakúpte tombolový lístok a budete v hre.